Effectief innoveren kan niet zonder management
Op het Innovatiepodium van Innoveren met impact een interview over
innovatiemanagement met Olof Schuring, innovatie adviseur bij het
Ministerie van Justitie en Veiligheid
Innovatiemanagement, dat klinkt best gek. Bij innovatie denken de meeste mensen vooral aan creativiteit en onbeperkte speelruimte, niet aan sturing. Volgens Olof Schuring moet je als je succesvol wilt innoveren juist durven managen: ‘Als je weet wat je wilt leren en waarom, innoveer je sneller en met betere resultaten.’
Orde schept rust
Een veilige cultuur creëren waarin je kunt leren van elkaars ervaringen is
belangrijk. Ruimte voor het experiment ook. Maar paal en perk stellen aan het innovatieproces en lastige keuzes durven maken zijn minstens zo belangrijk.
Olof geeft uitleg: ‘Heb je een prachtproduct, maar lost het je probleem niet op? Dan moet je het aanpassen of iets nieuws bedenken.
Helaas zijn we vaak te verliefd op onze oplossing om die keuze te maken. Dat, terwijl juist in het maakproces en een pilot veel waardevolle toets‐ en
leermomenten zitten. Als je vooraf weet wat je wilt leren wordt keuzes maken eenvoudiger. En door grenzen te stellen aan je speelruimte worden je afwegingen zuiverder. Misschien boek je vaker een negatief resultaat, maar daar leer je ook van.
Bij het managen van innovaties moet je heel scherp kijken naar hoe men met het proces omgaat. Je moet lastige vragen durven stellen over leerdoelen, effectiviteit, de rollen en behoeften van eindgebruikers. Een goede methodiek helpt orde scheppen, dat geeft rust.
3 tips voor effectief innoveren
- Sta open en werk samen
Door gebruik te maken van elkaars expertise kom je verder. Verschillende
perspectieven en elkaar scherpe vragen stellen helpt antwoord vinden op
complexe vraagstukken.
- Werk aan de hand van casuïstiek
Het is eenvoudiger overzicht houden op een helder afgebakend project.
Meetbaarheid, goede prototypes, helder verwachtingsmanagement en een strak tijdspad zijn van grote invloed op het succes van je innovatie.
- Omarm fouten
Heb je een fout gemaakt? Kijk welke les je eruit kunt leren zodat je hem niet herhaalt. Dat noem je productief falen.