Tips, belevenissen en tools over het nieuwe werken in tijden van corona
Diederik van Leeuwen, Programma-Directeur Innovatie Management bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk, schrijft sinds het begin van de corona crisis zijn ervaringen van zich af in een interessante blog op de website van iBestuur. De blogs bieden een regelmatige update van tips, belevenissen en tools om het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een duwtje in de rug te geven.
Zoom - blog 9
Het Nederlandse kabinet wil apps inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Maar hoe betrouwbaar zijn die apps en hoe veilig de data die daarmee worden gedeeld? Een brede gelegenheidscoalitie heeft tien punten opgesteld waaraan dergelijke corona-locatie-app zouden moeten voldoen.
Alles uitvoerig getest, de panelleden keurig in beeld, meer dan vijftig deelnemers online in een systeem dat er honderd maal zoveel kan hebben… en toch: geen beeld voor de deelnemers. Het overkwam ons vanmorgen bij het thuiswerkdebat van iBestuur. Natuurlijk heel jammer. We plannen wel een nieuwe sessie in. Dat komt zeker goed. Maar wat me het meest is opgevallen dat er een nieuwe werkelijkheid bij het thuiswerken is ontstaan. Een gevoel van ‘dit hoort er nou eenmaal bij’. Ik zou durven stellen dat het thuiswerken al aardig het nieuwe normaal aan het worden is. Dat merk ik ook bij online vergaderingen met grote groepen. Er wordt minder door elkaar gepraat, de vergaderingen zijn korter en meer to the point. Maar bovenal in een ontspannen sfeer. Zowaar drie volle winstpunten.
Ik stond op het punt de gebruikte tool voor het webinar aan te bevelen aan de Rijks Innovatie Communicatie die ook webinars gaat organiseren. Na vandaag laat ik die keuze nog even open.
Ondertussen is er een veel serieuze keuze te maken: die van de inzet van een corona-locatie-app. Waar deze qua uitgangspunten aan moet voldoen heeft de European Data Protection Board al eerder geformuleerd. Door onze Nederlandse vertegenwoordiging Autoriteit Persoonsgegevens is voor misbruik van data al zeer nadrukkelijk – en volledig terecht – gewaarschuwd. Dat data lekken en systemen makkelijk te misbruiken zijn, mag toch onderhand geen nieuws meer zijn. Deze week nog kreeg een digitale klas op een basisschool bij gebruik van Zoom onverwachts seksuele voorlichting. Maar niet op de manier waarop de leraar dat gepland had…
Voor het vergroten van de awarenes heeft een gelegenheidscoalitie een oproep geplaatst op de site Veilig tegen Corona, met de volgende uitgangspunten:
- Eén doel: het onder controle krijgen van het virus
- Gebaseerd op wetenschappelijk inzicht en bewezen effectief
- Bewezen betrouwbaar en vanuit expertise
- De inzet van de applicatie is per definitie tijdelijk
- Niet tot individuen herleidbaar
- Zo min mogelijk gegevens worden gebruikt
- Geen centraal opgeslagen gegevens
- Veilig en bestand tegen misbruik
- Gebruiksvriendelijk en toegankelijk
- Nooit onder dwang van overheid en derden
In feite een lijst die allang door wet- en regelgeving onderschreven en ondersteund wordt. De naleving daarvan is alleen nog een ‘dingetje’, blijkt maar al te vaak. Over punt 10 kunnen we nog wel van mening verschillen met elkaar. Want een ander ding is wel zeker: iemand moet de regie nemen en die willen we absoluut niet in handen leggen van een door winst, agressie of data gedreven organisatie. Ondertussen is mijn advies: download geen enkele app die niet aan punt 1 tot en met 9 voldoet en blijf gewoon thuis.