16 mei Hackathon Terminal ZOO
Activiteitendata
- -
- Fokker Terminal in Den Haag
Op 16 en 17 mei 2025 organiseert het Programma Open Overheid de tweedaagse hackathon ‘Terminal ZOO’ in Den Haag. Teams van verschillende bedrijven sluiten zich 48 uur op in de Fokker Terminal in Den Haag. Het doel? Slimme ideeën bedenken om de schat aan openbare overheidsinformatie beter en makkelijker toegankelijk te maken voor de samenleving.
Prijsuitreiking
De tweedaagse Hackathon Open Overheid ‘Terminal ZOO’ sluiten we op zaterdag 17 mei af met een feestelijke prijsuitreiking en borrel. Ben je benieuwd naar de ideeën die de teams presenteren aan de jury? En heb je zin om na afloop na te praten en nieuwe connecties te leggen? Je bent op zaterdag 17 mei vanaf 14.30 uur van harte welkom in de Fokker Terminal. Aanmelden kan hier
Waarom een hackathon Open Overheid?
Heel veel overheidsinformatie is openbaar. Toch wordt er nog te weinig gebruik van gemaakt. Dat moet anders, want met die informatie kun je waardevolle producten en diensten ontwikkelen voor de samenleving. Het Programma Open Overheid wil burgers, bedrijven en organisaties helpen om openbare overheidsinformatie beter, makkelijker en sneller te vinden én te gebruiken. Met de hackathon wil het programma nieuwe ideeën genereren om hier een boost aan te geven.
Hackathon: van kort event naar blijvende innovatie
Een hackathon kennen we als een wedstrijd van 24 tot 48 uur waarin teams snel een idee uitwerken. Dit levert vaak creatieve oplossingen op, maar hoe zorg je voor blijvende impact? Het programma Open Overheid pakt de hackathon aan als een proces in drie stappen:
- Voorbereiding: bedenken waar potentie is voor verbetering en vernieuwing.
- Hackathon-fase: samenwerken aan haalbare en bruikbare oplossingen.
- Nazorg: de beste ideeën testen, ontwikkelen en toepassen in de praktijk.
Op deze manier is een hackathon niet zomaar een wedstrijd, maar onderdeel van een duurzame investering in vernieuwing.
Prijzen
Uit alle ideeën en innovaties die tijdens de hackathon worden geboren kiest de jury uiteindelijk drie winnende teams. Het beste idee wordt beloond met een opdracht ter waarde van 30.000 euro om het idee daadwerkelijk uit te voeren. De tweede prijs betreft een opdracht van 20.000 euro en de derde prijs een opdracht van 10.000 euro. Alle prijzen zijn inclusief begeleiding en de implementatie van de oplossing bij een overheidsorganisatie.
Wil je jouw kennis en contacten inzetten om teams te werven?
Er zijn zo’n 10 teams nodig om de hackathon tot een succes te maken. Ken jij mensen en/of bedrijven die de kennis en het enthousiasme in huis hebben om in twee dagen tijd tot een nieuwe invalshoek, oplossing of nieuw product te komen? Maak ze dan attent op de hackathon en vraag of ze een team vormen en zich aanmelden. https://ecp.nl/hackathonopenoverheid2025/